В стилі Хічкока і з подвійною душею: критики відреагували на фільм Олега Сенцова "Носоріг"

9 хвилин
49,2 т.
В стилі Хічкока і з подвійною душею: критики відреагували на фільм Олега Сенцова 'Носоріг'

17 лютого 2022 року, в Україні стартує кінотеатральний прокат стрічки українського режисера й сценариста Олега Сенцова – "Носоріг". Цією кримінальною драмою він зобразив період після розпаду СРСР, чим прагнув спростувати романтику про 1990-ті роки: в центрі сюжету – людина, яка проходить шлях зміни й травматичне переживання долі. Головний герой кінокартини в дитинстві ще не усвідомлював, як на формування його особистості вплинули радянські часи.

Відео дня

У 2012 році Олег Сенцов дебютував повнометражним фільмом "Гамер". Новою картиною він хоче привернути до себе увагу як до режисера, а не лише громадського активіста й колишнього в’язня Кремля. Читайте в матеріалі OBOZREVATEL про загадковість назви фільму "Носоріг", його сюжетну лінію, історію й про відгуки іноземних кінокритиків.

• Кінокартина мала вийти на екрани 8-9 років тому

У 2013 році під час кінофестивалю в Одесі Олег Сенцов повідомив, що планує знімати новий фільм – "Носоріг". На реалізацію цієї ідеї він виграв премію у 25 тисяч гривень. Роботу над проєктом довелося призупинити, адже Олег став активно брати участь у протестах.

21 листопада 2013 року, коли почався Євромайдан, режисер не міг залишатися осторонь. Він став одним з активістів. Після тимчасової анексії Криму Росією Сенцов неодноразово приїжджав до Сімферополя, де хотів організувати мітинги "За єдину країну". Крім того, тоді Олег часто постачав продукти та необхідні речі українським військовим, які були в Криму.

Олег Сенцов із німецьким продюсером "Носорога" Heino Deckert після показу на кінофестивалі у Манхеймі.

10 травня 2014 року у Сімферополі Сенцова затримали російські силовики. 25 серпня 2015 року його звинуватили у "тероризмі" й засудили до 25 років позбавлення волі з відбуванням покарання у колонії суворого режиму.

7 вересня 2019 року Олег Сенцов повернувся на Батьківщину в межах обміну російських злочинців із території України на українських військовополонених із Росії.

• Повернення до зйомок стрічки "Носоріг"

В інтерв’ю для українського видання Maria Claire Олег Сенцов поділився своїми враженнями від повернення до зйомок кіно майже за 10 років перерви (з моменту, коли розпочав роботу над стрічкою "Носоріг"). За словами режисера, тяжкий досвід змінив його як особистість. А от до сюжету сценарію кінокартини "Носоріг" Олег майже не вносив правок.

Він зауважив, що за рік до початку зйомок працював над удосконаленням проєкту: "Можу сказати, що якби я зняв його (фільм "Носоріг" – Ред.) 10 років тому, я б зняв його набагато гірше, ніж зараз. Можливо, я якось внутрішньо виріс: як режисер став краще розуміти, бачити… Ну і плюс з’явилося більше можливостей зараз знімати цей фільм з необхідним для нього бюджетом (50 мільйонів гривень – Ред.)".

Постер до фільму Олега Сенцова "Носоріг".
  • Чому Олег Сенцов вирішив зняти фільм про 90-ті

Після того, як український режисер повернувся з полону, від нього глядачі очікували фільму про війну на Сході або ж про реалії окупації Криму. Олег Сенцов не планує знімати щось подібне. Про це він повідомив в інтерв’ю для Радіо Свобода: "Мені рана кровоточить: Крим окупований, а війна триває. Коли ми переможемо, можливо, через 10 років із холодною головою я за це візьмуся".

Режисер також додав, що комусь такі фільми дивитися 1,5 години морально непросто, тоді як йому щонайменше рік потрібно писати й фільмувати подібний сюжет. А от чому вирішив зняти кінокартину про 90-ті, розповів проєкту "Крим.Реалії". Олег повідомив онлайн-виданню про те, що він не хотів знімати кримінальну драму, "де всі бігають та стріляють". Натомість Сенцов "показав" історію, центром якої є людина та події, які змінили тогочасне суспільство: "Це так званий соціальний посил для молодшого покоління, щоб вони зробили висновки з побаченого у фільмі".

Режисер Олег Сенцов і генеральний продюсер фільму "Носоріг" Денис Іванов.

Сенцов більше ставив перед собою драматичну задачу, а не візуальну. Його не цікавить кримінальна тематика, а більше хвилюють кримінальні ситуації із 90-х. Ідеєю сюжету для кінострічки стала реальна історія, яка сталася зі знайомим режисера. Він її лише дещо переробив, але залишив усю жорстокість і трагічність: "Половина подій у фільмі базована на реальних фактах. Це моя перша й остання кримінальна драма. Наступні мої фільми будуть на сімейну тематику, потім ще планую дитяче кіно".

За словами Дениса Іванова ("Артхаус Трафік"), генерального продюсера картини "Носоріг", раніше не було екранізовано 90-ті як історичну епоху. Він пояснив це тим, що в Україні є кінострічки, які знято про цей період, але вони не знайшли свого глядача: "Фільм "Носоріг" – це перша спроба розповісти про цю епоху… Це екранізація України у 90-ті, відрефлексована тема історії та криміналітету в 90-ті ".

Зйомки фільму Сенцова проходили до 2020 року у трьох містах України – у Кривому Розі, Львові та Києві. Цей проєкт було створено у копродукції України, Польщі та Німеччини.

Олег Сенцов приїхав у Південну Швейцарію на "Human rights film festival in Lugano".
  • Про що фільм "Носоріг" і чим зумовлений вибір такої назви

Історія цієї кінострічки базується на реальних подіях 90-х років в Україні. Деромантизація 90-х. Головний "антигерой", Вова, показаний у реаліях української промислової провінції після розпаду СРСР. У стрічці відтворено найменші деталі – побут, одяг і мови (українська, російська та суржик із лайкою). Молодий бандит народився у неблагополучній сім'ї, де батько зловживає алкоголем та відсидів у в’язниці, а мати увесь час сварилася. Старший брат загинув на війні. Вова у дитинстві був шибеником, а коли підріс – зв’язався зі злочинним угрупуванням.

Далі головний персонаж стає авторитетом серед рекетирів – і його прозвали кривавим "Носорогом". Усе тому, що хлопець звик вирішувати конфлікти "не на словах": спершу кулаками, а потім – битами й навіть вогнепальною зброєю. Відтак він втратив родинні зв’язки та почалися негаразди в особистому житті. Що більше втрат – то більш жорстоким стає Вова. Його починають мучити думки про те, що він робить зі своїм життям і, головне, заради чого. Перед ним постає вибір: змінюватися на краще чи продовжувати діяти, керуючись агресією, а не розумом.

Олег Сенцов в інтерв’ю для Суспільного пояснив вибір назви фільму: "Він (головний герой – Ред.) схожий на носорога: він товстошкірий, несеться вперед і нікого не боїться. У одному зі сценаріїв було написано, що "носоріг погано бачить, але при його швидкості та силі це вже проблема оточуючих". Вова у кінострічці "несеться, всіх зносить", але не хоче й думати про це, бо саме так підказує діяти його внутрішній стан. Сенцов намагався зробити так, щоб навіть такий антигерой викликав у глядачів емпатію.

• Нагороди і номінації кінострічки "Носоріг"

На 78-ому Венеційському міжнародному кінофестивалі фільм Олега Сенцова було показано у конкурсній програмі "Горизонти" (паралельний розділ до основного змагання за "Золотого лева"). Для режисера стрічки "Носоріг" це справжній тріумф: "Уперше із часів незалежності беруть участь одразу три картини. Для мене це дуже приємний факт. Кіно розвивається, і я в міру своїх зусиль сприяю цьому".

Ще одним досягненням для Сенцова і всієї команди, яка займалася фільмуванням кінокартини – те, що стримінгова платформа Netflix придбала права на показ "Носорога". Онлайн-прем’єра відбудеться навесні 2022 року.

Олег Сенцов із акторами фільму "Носоріг" після показу на "Тижні кінокритики" в Києві.

Крім того, у Швеції, на Stockholm International Film Festival, стрічку Сенцова визнали "Найкращим фільмом": режисер отримав головну винагороду "Бронзовий кінь", а в номінації "Найкращий актор" переміг головний актор української картини – Сергій Філімонов. До речі, раніше лауреатами цього конкурсу ставали такі зірки світового кінематографа – Йоргос Лантімос, Ларс фон Трієр, Квентін Тарантіно, Гаспар Ное та інші.

• Відгуки про фільм Сенцова

Після допрем’єрного показу стрічки "Носоріг" на Венеційському міжнародному кінофестивалі робота Сенцова отримала чимало схвальних відгуків.

Викладач-славіст та кінокритик Массімо Трія для Радіо Свобода сказав, що Олег Сенцов – дуже талановитий режисер і додав: "Розповіді про минуле України спонукають на роздуми про культуру й традиції вашої країни".

Кінокартина мала вийти на екрани ще близько 9 років тому.

Італійський режисер Джованні Дота вважає фільм водночас чудовим, жорстоким та болісним: "У картині є типова структура "rise and fall" (тобто підйоми й падіння). Вона збагачена персональними автентичними моментами. Найвдаліші, на мою думку, перші 10 хвилин фільму, де поєднана місцевість із протагоністом, країною та її історією".

Євгеній Морі, автор колонки про кіно у "Суспільне. Культура" отримав неоднозначні враження від перегляду стрічки Сенцова. Назвав кінострічку красивою, талановитою, цікавою і водночас суворою: "Носоріг в історії Сенцова – і жертва, і кат, показовий приклад того, якими різними можуть бути люди в одних і тих же обставинах. Хтось...з ентузіазмом ділиться мріями про майбутнє. Інші рухаються по інерції, готові на страшні вчинки, тільки б не опинитися в позиції того, хто програв".

Кінострічка про реалії 90-х років в Україні.

Кінокритик із Cineuropa.org Ола Сальва зазначила, що новий фільм Олега Сенцова є чудовим поєднанням гангстерського фільму та драми: "Його розповідь та екранний світ дозволяють нам зрозуміти психіку головного героя. За всіма злочинами головного героя Сенцов показує "людську частину" Носорога – описує його як бенефіціара нової ери, так її жертви".

Даніель Горман, кінокритик з In Review Online, написав: "У картині "Носоріг" немає нічого особливо нового, але в руках Сенцова цей матеріал здається чимось свіжим та оживленим… Це жорстокий, злий фільм і сумний гімн країні, зруйнованої жадібністю та корупцією".

Стримінгова платформа Netflix придбала права на показ "Носорога".

Анна Сміт, кінокритик із Hollywood Daily, теж отримала приємні враження від перегляду картини: "Більшість подій розгортається швидко і тривожно: без попередження, як у реальному житті. Є присмак класичних фільмів про мафію, оскільки "Носоріг" дедалі глибше втягується у світ організованої злочинності… Фільм "Носоріг" є переконливим, у візуальному сенсі винахідливим зображенням особливого і дуже небезпечного світу".

Італійський кінокритик Давіде Комотті у Cinefilia Ritrovata поділився своїми думками щодо роботи українського режисера: "Олег Сенцов має чудові технічні знання. Щоб отримати про нього уявлення, досить побачити довгу низку кадрів, точніше, набір серійних кадрів, з'єднаних між собою таким чином, щоб зробити перебіг подій непомітним, на манір Хічкока в фільмі "Мотузка": він показує життя Вови у швидкій послідовності (від дитинства до дорослого життя), коротко позначивши події, найбільш варті уваги".

Італійський кінокритик із Sala della Comunità Сімона Агнетті вважає роботу Сенцова світом жорстоких персонажів, які є "справжньою антологією того, як ми уявляємо східноєвропейську злочинність". Вона додала й коментарі щодо історії написання сценарію: "Той факт, що виробництво було зупинено, а потім відновлено, вплинув на кінцевий результат цієї чудової роботи. Таке відчуття, що фільм має два стилі і дві душі".

Олег Сенцов зауважив, що наразі для нього важливо дізнатися про думку українців щодо кінострічки. Адже для них ця історія близька. За його словами, за кордоном чимало речей не зрозуміють: "Наприклад, як використовуються радянські пісні, не розуміють прикол пісні "Если с другом вышел в путь". А це ж контрапункт, що ці хлопчики були "октябрятами" й піонерами, а потім Радянський Союз рухнув і вони стали бандитами… Але загалом вони розуміють це кіно і запитання такі ж самі в них, як в української публіки".

Кошторис фільму складає 50 мільйонів гривень.

Раніше OBOZREVATEL писав: