Всесвітній день китів: 10 дивовижних фактів про найбільших ссавців на Землі

12,3 т.
За одну секунду кити вдихають близько 2 тисяч літрів повітря

У п'ятницю, 19 лютого, відзначається Всесвітній день китів. Його було затверджено 1986 року, коли після після двох сотень років винищення найбільших морських ссавців Міжнародна китова комісія ввела заборону на китобійний промисел.

Так, на сьогодні більшість видів цих тварин є рідкісними й занесеними до Червоної Книги Міжнародного союзу охорони природи. У всьому світі День китів відзначається для залучення уваги до захисту всіх підводних ссавців. Найцікавіші факти про китів – далі в OBOZREVATEL.

10 фактів про китів
  • "Кит" у перекладі з грецької мови означає "морське чудовисько". Це найбільший ссавець тих, що з колись жили на Землі. Довжина тіла дорослого синього кита може досягати 33 метрів, а маса – 150 тонн.

  • Вважається, що пращурами китів були парнокопитні ссавці, які жили на суші та еволюціонували близько 54 мільйонів років тому. На гігантських тілах китів і зараз є шерсть, вони теплокровні й годують своїх дитинчат молоком.

"Кит" у перекладі з грецької мови означає "морське чудовисько"
  • Язик синього кита важить 4 тонни. При бажанні на ньому можуть розміститися до 50 осіб. А за одну секунду кити вдихають близько 2 тисяч літрів повітря. Роблять це вони за допомогою дихала, яке розташоване в задній частині їхньої голови.

  • Китята при народженні мають довжину тіла близько 8 метрів і щодня випивають близько 350-390 літрів молока матері. До шести місяців їхня вага може досягати 25 тонн.

Вважається, що пращурами китів були парнокопитні ссавці
  • Під час сну китам необхідно регулярно підніматися на поверхню води, щоб вдихнути повітря, тому в них спить тільки половина мозку.

  • Люди й кити вважаються єдиними ссавцями, які співають пісні. Найбільш відомі своїм мелодійним співом білі кити.

  • Кити погано бачать, не відчувають запахів і смаку.

  • Серед усіх морських ссавців найбільш глибоко занурюватися у воду можуть кашалоти: у пошуках їжі вони опускаються до двох кілометрів углиб океану.

  • Уже кілька десятків років полювання на найрідкісніший вид китів – сірих – заборонено, однак їхня чисельність не збільшується. Причина – у вимушеному сусідстві з видобутком нафти й газу біля берегів Сахаліну, що ведеться з середини 1990-х років.

Язик синього кита важить 4 тонни
  • Всього в світі є дві окремі популяції сірих китів – чукотско-каліфорнійська і охотско-корейська. Остання до кінця 1970-х років вважалася вимерлою, але згодом виявилося, що невелике стадо дивом змогло вижити в умовах нещадного винищення та продовжує підходити до берегів Сахаліну. Зараз у ньому – не більше сотні особин.

Як повідомляв OBOZREVATEL, раніше в Таїланді було знайдено рідкісний скелет кита, вік якого – від трьох до п'яти тисяч років. Скам'янілості прекрасно збереглися.

Українасвятатварини