УкраїнськаУКР
EnglishENG
PolskiPOL
русскийРУС

"Слава Україні" - від сатани: священик пояснив, як насаджують "русскій мір"

50,5 т.
'Слава Україні' - від сатани: священик пояснив, як насаджують 'русскій мір'

В Україні Московський патріархат активно сприяє поширенню ідей "русского міра".

Про це сайту "Апостроф" розповів капелан, священик Української греко-католицької церкви Микола Мединський на прикладі своєї поїздки до Харкова.

Капелан повідомив, що йому довелося побувати в центральному соборі УПЦ МП в Харкові.

Читайте: Не поділили прихід: на Рівненщині священик УПЦ МП вибив зуб настоятелю храму Київського патріархату

"Зайшов я і до церковної лавки прямо на території собору. Переступив поріг - і вітаюся: "Слава Ісусу Христу!". Бабця, яка там господарювала, щось незрозуміле пробурмотіла собі під ніс. А я питаю: а вас хіба священик не навчив, як треба відповідати на традиційне християнське вітання? Ви ж начебто особа церкви тут... А вона, побачивши на мені оливкову форму без капеланських відмінностей, вирішила, що перед нею - воїн. І каже: "Синку, всяке слово добре - аби не "Слава Україні!", - розповів Мединський.

"Чим же ви, - кажу, - аргументує свої слова?". "Лише одному Богу славу потрібно віддавати", - відповідає бабуся. І, знаєте, для звичайної людини така відповідь, в принципі, достатня. На цьому етапі людину в чомусь антиукраїнському звинуватити складно. Як же, логічно: ти говори "Слава Богу", але не говори "Слава Україні"... І зерно впаде на благодатний грунт. Але я продовжив. "Чому?" - питаю. "Це грішно, це - від сатани" ... Прославляти України - "грішно", - обурився священик УГКЦ.

"Але це абсолютна неправда. Тому що, коли ми прославляємо Бога - словом, дією, молитвою, духовно, суспільно, соціально - ми втілюємо в життя першу заповідь Христа: "Люби Бога всім серцем своїм і всією душею". Коли ж ми якимось чином, або словом, або ділом, або просто любов'ю прославляємо свій народ - ми дотримуємося другої заповіді Христа: "Возлюби ближнього свого як самого себе". "Тому ви кажете неправду, - кажу я до тієї бабці. - Ви брешете, обманюєте людей. І користуєтеся при цьому подвійними стандартами. Тому що все, що стосується любові до України, служіння Україні - для вас "грішно" і "від сатани". А все, що стосується служіння з розвитку "русского міра" або так званої "святої Русі", для вас - Богом благословенна справа, дорога, яка, за вашими словами, веде прямо до неба..." - додав він.

Читайте: "Половина віруючих не в курсі": в УПЦ МП шокували визнанням

Священик УГКЦ також додав, що в тій церковній лавці він купив книжку.

"Назву точно не пам'ятаю. Щось на зразок "Сим спасешься". Це література, яка готує капелана російської імперії, де всі їхні московські, імперські цінності нав'язуються людині як єдиний спосіб врятувати свою душу. І це продається при храмах в Україні. От зайде воїн, купить ту книжку - і зрозуміє, що для того, щоб врятуватися, потрібно служити Росії!" - зазначив капелан.

Як повідомляв "Обозреватель", раніше в мережі показали "методичку" УПЦ МП, де практично заперечується той факт, що Росія є країною-агресором, а АТО на Сході називається "братовбивчої війною".