УкраїнськаУКР
EnglishENG
PolskiPOL
русскийРУС
Олександр Дедюхін
Олександр Дедюхін
Протоієрей Православної церкви України, настоятель Свято-Миколаївського храму м. Полтави

Блог | Про московське мракобєсіє, або Чому не існує яблучного Спаса

Про московське мракобєсіє, або Чому не існує яблучного Спаса

Зріють яблука. Але деякі їх не споживають у їжу. Чому? Бо московське мракобєсіє нє вєліт. Аргументація вбивчо проста: до Спаса, тобто до 19.08, коли православні святкують Преображення Господнє, яблука їсти не можна, бо тільки на це свято вони освячуються, і лише тоді можна споживати ці плоди. Існує ще одне марновірство, пов'язане із яблуками і Спасом. Це марновірство каже: в принципі яблука їсти можна і до 19 серпня, але не всім. не можна їсти жінкам, в котрих померли діти. Мовляв, на тому світі дітки дуже хочуть яблук, але якщо мати тут буде жерти їх до Спасу, то там дітки будуть голодні і залишаться без смачного.

Давайте я не буду коментувати вищезгадану маячню, а просто розповім як треба і чому мракобєсіє – це погано.

По-перше, яблука їсти можна в будь-який час і всім бажаючим. Ну, можливо, не варто споживати продукти китайського виробництва, але це не тільки яблук стосується і на це є зовсім не богословські, а екологічні причини. Немає ніяких уставних та канонічних заборон на споживання плодів яблуні. Навіть відкрию тайну: в Едемському саду змій спокушав Адама та Єву зовсім не яблуком, там був зовсім інший плід. Який - невідомо. Яблука абсолютно невинні.

А ще одним відкриттям, безумовно, буде для вас те, що в чині освячення плодів на Преображення, взагалі про яблука не ідеться!  Ось текст цієї молитви.

"Боже Премудрий і Всемогутній Створителю світу! Ти створив небо й землю і все, що на них. Ти виростив дерева і трави й уквітчав їх красними квітами, а з них овочам зволив виспіти на втіху і споживання роду людського і всякого живого створіння Твого. Сам, Господи, благослови † початки плодів цих, подай багатий врожай на них в місці цьому, по всій Україні нашій і на всьому світі Твоєму. Тих, що працюють коло них, благослови в добрім здоров’ї й спокою зібрати і скористувати їх, а всіх людей Твоїх благослови споживати ці дари Твої на здоров’я тілу, душі на спасіння, щоб вдячні Тобі були і на честь і на славу Твою споживати їх сподобилися."Тут мова іде не лише про яблука, а про абсолютно всі плоди, які Господь виростив на "втіху та споживання роду людського".

Молитва нагадує, що всі плоди, які вирослі в наших садках та городах – це благословіння Боже, і вдячні віруючі приносили до храму початки цих плодів для освячення та з почуття вдячності Богу. Цьому раділа вся Церква (як зібрання віруючих), возносила молитви і споживала із вдячністю.

Так чому в нас досі живі всі оці дурні марновірства про яблука? А тому, що століттями московська церква насаджувала на наших теренах своє мракобісся. На Московії зовсім не Євангельське уявлення про Церкву. Якщо в Євангелії Церква – це Тіло Христове, зібрання віруючих, то в РПЦ досі впевнені, що Церква – це те, що сказав патріарх, єпископ, священик. Церковний народ до уваги не береться. Абсолютно. Тому і їсти яблука не можна, бо мракобєснічающій поп нє вєліт.

Насправді все трошки інакше. Наша їжа освячується нашою ж молитвою та благословенням. Кожен з нас цар і священик перед Господом. Кожен з нас має щодня молитися та освячувати все навколо себе. Бо Церква Христова – це ми всі, а не лише її священноначаліє.

Євангеліє нас запевняє: "Їжте все, що на торговищі продається, без найменшого сумніву, для спокою совісті. Бо Господня земля, і що виповнює її." (1 Кор.10.25-26). Яблук та інших плодів це також стосується.

Не слухайте та не слідуйте московськім ізводам і забобонам. Бо в них навіть пророк Ілля гопніком виставлений, бо, бач, він у воду пісяє. Виховані та чемні люди так не роблять, запам'ятайте.

Ну а якщо бажаєте щось гарне та смачне принести освятити до храму Божого – будь ласка, тільки робіть це не із рабського страху покарання, а із почуття вдячності вільних людей.

А ще запам'ятайте: не існує ні медового, ні яблучного, ні ще якого-небудь Спаса. Бо Спас – це Спаситель наш Ісус Христос, і ні що і ні хто інший.

А ангели Його – ЗСУ охороняють нас від бісівської навали.

Про московське мракобєсіє, або Чому не існує яблучного Спаса
disclaimer_icon
Важливо: думка редакції може відрізнятися від авторської. Редакція сайту не відповідає за зміст блогів, але прагне публікувати різні погляди. Детальніше про редакційну політику OBOZREVATEL – запосиланням...