УкраїнськаУКР
EnglishENG
PolskiPOL
русскийРУС

Українцям, щоб зупинити війну, треба не тільки молитися - служителі Церкви

10,2 т.
Українцям, щоб зупинити війну, треба не тільки молитися - служителі Церкви

14 жовтня православні та греко-католики відзначатимуть велике свято Покрови Пресвятої Богородиці. Напередодні цієї дати "Обозреватель" звернувся до представників Церкви з проханням роз'яснити українцям, що необхідно робити, щоб війна на сході країни припинилася і в нашій державі настав мир.

Як розповів "Обозревателю" протоієрей Української Православної церкви Георгій Коваленко, щоб війна припинилася, українцям треба молитися.

"Можна повернутися до Константинополя - адже завдяки молитві місто вдалося відстояти", - сказав священик, нагадуючи про свято Покрова.

Якщо ж у вас загинули рідні, то треба молитися за упокоєння їхніх душ, а не проклинати тих, хто вбив.

"Якщо під час молитви за упокоєння душі загиблого в вашій душі оселяться зло і ненависть, кому від цього стане легше? Нікому. Ви, навпаки, повинні бути тими, хто не тільки молиться за упокоєння душі своїх рідних, а й тими, хто молиться за людей, які продовжують захищати свій народ і свою землю ", - підкреслив протоієрей.

Читайте: Кожен голос за нового митрополита УПЦ МП коштує $ 100 тис. - ЗМІ

Для того, щоб заспокоїти свою душу, за словами Коваленка, рідним загиблих треба читати Псалтир. Додатково можна надавати допомогу армії, допомагати біженцям, переселенцям і творити добрі справи. Благодійність допоможе як упокоєнню душі загиблого, так і заспокоєнню душ рідних.

"Злом і ненавистю не поможемо ні загиблому, ні його душі. А ось своїй душі можемо нашкодити", - на закінчення сказав Коваленко.

Читайте:РПЦ схвалила обмеження продуктів і порадила росіянам задовольнятися малим

На думку пастора львівської Церкви Армії Порятунку Руслана Зуєва, українці зараз намагаються робити все, щоб на сході був мир.

"Ми показуємо своєю поведінкою, що дотримуємося перемир'я і мінських домовленостей. Ми ставимося до російських військовополонених лояльно і сіємо всюди світ. Адже, як сказав Господь, що посієш, те й пожнеш", - зазначив Зуєв.

Звичайно, треба молитися і треба прощати. Крім того, за словами Зуєва, під час проповіді треба вчити людей тому, щоб вони проявляли милосердя.

Читайте: УПЦ МП: "Російську православну армію" ніхто не благословляв воювати за "російський світ"

"Зараз багато хто, в тому числі і служителі Церкви, дуже агресивно налаштовані проти ворога. Я вважаю, що треба постаратися цю ситуацію вирішити мирно, не пускати в хід зброю. Треба бути максимально налаштованим на мир. У нас і так сотні загиблих. Зрозуміло, що у відповідь сіється зло і ненависть, але треба намагатися себе від цього утримати. Звичайно, якщо ворог буде стояти біля мого будинку, то я не буду просто молитися і говорити, мовляв, хлопці, підіть. Я візьму зброю і піду, як чоловік, як глава сім'ї, його захищати. Але в масштабах ситуації в країні я закликаю всіх до миру ", - підкреслив пастор.

На думку Зуєва, якби люди в обох країнах зібралися в один і той же час в храмах і молилися про збереження миру - загиблі є з обох сторін - то тоді, можливо, сталося б диво, і війна закінчилася б, як це було в Константинополі . Тоді, коли жителів міста захистила Богородиця, яка спустилася до них з небес.

Як розповів "Обозревателю" протоієрей, кандидат богослов'я, священик УПЦ Київського Патріархату Євген Заплетнюк, щоб перемогти, в українців є три важливих складових.

Читайте:Терористи переслідують УПЦ КП на Донбасі - Філарет

"Перший аспект - духовний. Зрозуміло, що ця війна повинна нас чомусь навчити. Чим швидше навчимося, тим швидше вона припиниться. Мабуть, зараз найкращий, унікальний час молитися про перемогу, згадуючи Заповіді Господні. Наприклад, Заповідь: "Шануй свого батька і матір твою, щоб продовжилися дні твої на землі, яку Господь, Бог твій, дає тобі ". (Вихід 20:12)", - сказав Заплетнюк.

Другий аспект - війна вчить нас справжньому патріотизму. Той, хто думає залишатися людиною, люблячи чужу країну, чужих людей, при цьому розстрілюючи своїх, спалюючи власні міста і села, довго жити не може, бо його життя й існування суперечить волі Господній.

"Цей аспект практичний. Кожен адекватна людина має робити все можливе, щоб у власних умовах працювати для перемоги. Треба розуміти, що державна скарбниця пішла на Ростов і в офшори. Якщо ми хочемо швидкої перемоги над окупантом, то не можна просто сидіти перед телевізором і нервувати. Не можеш воювати? В'яжіть солдатам шкарпетки. Не вмієте в'язати? Посилайте смс на номер 565, тільки не сидіть ", - підкреслив священик.

Читайте:Київський патріархат: гарячі точки беззаконня

Нині в нашій країні виник сильний волонтерський рух - активісти організувалися, щоб зробити життя бійців хоч трохи комфортнішим. За словами Заплетнюка, будь-хто може до них приєднатися.

"Третій аспект - війна це не лише мова зброї, а й мову політиків. Тому кожна людина, яка достигнула повноліття, повинна подумати про те, наскільки відповідально вона ставиться до власного вибору політиків. Пам'ятайте, що в Одесі десятки вбитих і поранених , а водночас буквально тисячі людей голосують за Дарта Вейдера на виборах мера міста! У цих смертях, в першу чергу винні всі ті "хороші люди", які голосують або жартома, чи за запеклих негідників і злочинців. Дивіться, кого обираєте, щоб вже завтра вони не привели у ваш будинок окупантів ", - зазначив протоієрей.

Що стосується родичів загиблих, то пробачити вбивцю, на думку Заплетнюка, це все одно, що зробити подвиг.

Читайте:Московський патріархат вважає проросійських терористів злом

"Пробачити вбивцю близької людини - це означає перервати ланцюжок того зла, яке свідомо чи несвідомо почала інша людина. Тобто - перемогти зло добром. Вам зовсім не обов'язково цілувати руки вбивці. Зате ви зобов'язані, як християнин, відпустити цей випадок в руки Божого Правосуддя . Якщо ви вірите в Бога, ви повинні вірити і в те, що в нашому житті немає випадковостей. Навіть самі жахливі, з точки зору сучасної людини, випадки кричущої несправедливості повинні чомусь нас навчити або хоча б змусити задуматися. Наприклад, про життя після смерті, про нашу готовність вже завтра дати звіт про те, як і заради чого ми жили. Величезне значення має наша молитва про тих, хто заподіяв нам зло. Чим більшу помилку зробила така людина, тим більше вона сама потребує допомоги. Моліться і сповідайтеся перед священиком, щоб Господь влаштував ваше серце здатним гідно, по-християнськи і по-людськи, переносити всі життєві скорботи. Хай допоможе вам Христос! " - сказав на закінчення наш співрозмовник.