УкраїнськаУКР
EnglishENG
PolskiPOL
русскийРУС
Андрій Зубов
Андрій Зубов
Російський історик і опозиціонер

Блог | Не пишайтеся народи імперські, Господь пройшов повз вас

Воскресіння Христове у 2021 році відзначається в травні

Христос Воскрес, дорогі друзі! Саме це – сповідання віри нашої, віри в те, що переможена смерть є перемогою Ісуса над сатаною і всіма справами його. Світ, створений досконало добрим, правди і краси предвічним Логосом, був вкрадений у Бога ворогом, скуті чудове творіння Його узами зла, взаємної ненависті, життям кожного за рахунок іншого. І ці узи лягли на світ через людину, через його егоїзм, себелюбство, через його підміну служіння самодогодою.

І не могли люди вирватися з цього добровільно обраного ними рабства гріха, як не намагалися. Кожна спроба Божої допомоги людству через зіпсованість людей приводила до все більшого поневолення. І тоді, коли всі кошти були вичерпані і надія згасла, Бог послав Сина Свого, що через Нього і світ створив, і час створив, увійти в створений Ним світ не цареві, може первосвящеником, хоча Він точно і те, і ту, а простим жебраком немовлям з найбіднішої сім'ї, що жила працями рук своїх.

Не пишаєтеся багаті і всевладні, оточені слугами, які живуть в розлогих хоромах – не вас обрав Дух Божий для втілення Сина.

Не пишаєтеся мудрі, що все вивчили і пізнали – не з вас, вчителів людства обрав плоть Собі Творець наш.

Не пишаєтеся народи імперські, яких всі бояться, перед якими тремтять – повз вас пройшов Господь.

Але радійте непомітні, бідні, непрославлені, неосвічені, безвластні. Радуйся народ малий і давно поневолений, бо із сміття землі вподобав Той, Хто створив небо і землю обрати Собі створене єство, яким і підняв Хрест.

Хай не тривожиться ніяка плоть, всім відкритий шлях порятунку. І малим – більш ніж великим, бідним – більш ніж багатим, рабам більш, ніж панам їх.

Хизуються собою засудивші Христа на смерть, а ті, кому нічим було пишатися, ні волами, ні землями, ні палацами, ні всезнищуючою зброєю, ні знаннями непомірними – вони, воістину жебраки, прийшли до Хреста та голосили за Господом, що віддав Себе за них і повірили в неділю Його. Бо будь-що ще могли вони вірити? – Чи не в себе ж.

І цією вірою здобули малі люди землі велику свободу, велику правду і велике багатство ще тут, серед переслідувань, а в прийдешньому Царстві – життя вічне.

Ті, хто вважали себе чимось значним, і багаті і бідні, ті хто затверджувалися своїми титулами і званнями, своїми багатствами і походженням, своєю приналежністю до того чи іншого народу, суспільної групи, раси – всі вони залишилися нічим і в лапах батька їх диявола .

А ті, і багаті і бідні, які вважали своє земне все – за ніщо – вони знайшли знову світ Божий і право іменувати Творця буття Отцем своїм.

І ми зараз, дорогі друзі, бачачи зло, що зростає до небес, які впиваються собою, своєю цинічною брехнею і своїм неправедним багатством, своєю лжеіменною мудрістю і своєю безмежною силою і тиранством, – ми не повинні ні сумувати, ні бентежитися.

Переможене зло. Повалена сатана. Немає більш влади диявола над нами. Тільки ми самі добровільно можемо віддати ворогу себе в служіння, як Адам, спокусившись брехливими обіцянками змія, як і зараз віддають багато, хто слідуючи жадібності, хто – хтивості, хто – марнославству, хто – гордині.

Але хай не буде! Увійдемо ж в перемогу Того, Хто воскрес один раз і Чиє воскресіння благовіститься кожен день, а, тим більше, сьогодні, в День Великий. Увійдемо в Нього і переможемо Їм зло світу, вже переможене Ним.

І життя розкриється навколо нас, як райський квітка, запашна і прекрасна. І життя наше, і життя нашої родини, і життя народу, мовою якого говоримо ми, і життя землі нашої і життя всього світу, за якою і віддав Він Себе – все стане іншим, все знайде красу і сенс неминущий.

Бо Христос Воскрес!

disclaimer_icon
Важливо: думка редакції може відрізнятися від авторської. Редакція сайту не відповідає за зміст блогів, але прагне публікувати різні погляди. Детальніше про редакційну політику OBOZREVATEL – запосиланням...