Молитва в Лазареву суботу: як звертатися до Бога і про що можна просити

Молитва в Лазареву суботу: як звертатися до Бога і про що можна просити

Напередодні Вербної неділі православні в Україні відзначають ще одне важливе церковне свято – Лазареву суботу (інколи її називають Вербна субота). Воно присвячене спогаду про те, як Спаситель воскресив праведного Лазаря.

Цього дня віряни готують вербу для освячення, а також звертаються до Бога з молитвами. Про що можна молитися в суботу Лазаря, розповідає OBOZREVATEL.

Молитва перед іконою "Воскресіння Лазаря"

Перед цією іконою моляться про прощення гріхів, зцілення недуг душі та тіла. Вважається, що цей образ захищає від зла та допомагає в найважчих життєвих ситуаціях.

Господи Ісусе, Спаситель душ наших! Щедроти Твої та милості даруй нам, рабам Твоїм грішним. Ти, воскресивши Лазаря, дарував кожному віру у спасіння і безсмертя, що не відверни погляду свого від благаючих Тобі. Даруй нам зцілення від недуг, що терзають тіло і душу, допоможи не відвернути від віри і не піти по стопах невіруючих у Тобі. Підносимо Тобі молитви праведні та віруємо в Царство Небесне. Амінь.

Тропар, глас 1

Загальне воскресіння перед Своїм стражданням запевняючи, з мертвих воскресив Ти Лазаря, Христе Боже. Тому ж і ми, як діти, несучи знамена перемоги, виголошуємо Тобі, Переможцеві смерти; осанна в вишніх, благословен, хто йде в ім’я Господнє (тричі).

Лазарева субота припадає на суботу перед Вербною неділею

Кондак, глас 2

Радість усіх Христос, Істина, Світло, Життя і Воскресіння світу, Він сущим на землі явився Своєю милістю і став образом Воскресіння, подаючи всім Божественне відпущення.

Молитва святому праведному Лазарю про зцілення

О, зело предивний і неабиякий друже Христів Святий Праведний Лазарю, Віфанії похвало і всією всесвітою превелике подив! Благословенний дім твій, якого Господь наш Ісус Христос у дні плоті Своєї з любов'ю відвідував, бачачи віру і доброту душі твоєї і боголюбних сестер твоїх Марфи та Марії, зане ти полюбив Ти Його всім серцем твоїм, всією душею твоєю, всією думкою кінця любий був. Дивні таємниці твоя, на тобі Божественним Другом Твоїм і Господом нашим явлені, бо зволились Йому перше Хреста Свого і Воскресіння показати на тобі всьому світові Славу Свою і сотворити тя провісника пресвітлого Свого з мертвих триденного Воскресіння. Цього ради Той, що Владико живота і смерті, дай тобі смертним сном заснути, і поховаю бути, і навіть до пекла глибини зніти, де ти побачив, що ті, що існують від віку, померлі в безлічі незліченним адовими узами вмісту, і страшні страхи бачив еси. І там, коли тіло твоє смертному смерті вже віддалося, по чотирьох днях ти почув Ти Божественний голос Друга твого, що на труну твою прийшов: "Лазаре, прийди геть!" І за голосом цим ти аби з гробу повстав ти і тако Віфанію звеселив еси і Марфини і Маріїни сльози вгамував еси, фарисеї ж і книжники, в запеклості сердець сущих залякав еси. Втамуй же, святий друже Христов, і наші сльози, гріх заради наших проливання, оживотвори наші душі і тілеса, у смерті пристрастей і нечистот гріховних сущі, збуди нас з гробу відчаю і лютої зневіри, всіх же нас визволи від вічні смерті, як Господь наш встав від успіння смертного. І благай милостивого Бога, нехай сподобить нас причасниці бути вічні життя, нею і ти по трудах святительства на острові Критстем сам нині насолоджуєшся в обителі райських, що прославляє Всесвяте ім'я Отця і Сина і Святого Духа, нині і повсякчас. Амінь.

Раніше OBOZREVATEL публікував церковний календар на квітень 2022 року для православних українців. На другий місяць весни випадає низка великих християнських свят.