З поверненням, Індіана! (Рецензія)

З поверненням, Індіана! (Рецензія)

З поверненням, Індіана!

Ну ось і дочекалися - на українських екранах з віртуозом українським дубляжем і східноукраїнської шпигункою у виконанні Кейт Бланшетт стартував, мабуть, самий очікуваний фільм цього року - "Індіана Джонс і Королівство Кришталевого Черепа"!

Виправданням наших очікувань зайнялася та команда, якій помилятися не можна було. І вона прекрасно впоралася зі своїм завданням, сотворив одне з найбільш позитивних кінодійств цього року.

Дія розгортається в 1950-х роках, в славну епоху рокабіллі і тотальної боротьби капіталістів з комуністами (в широкому сенсі цього слова). Коли Стівена Спілберга запитали: "Чому ви зупинилися на комуністах в ролі антагоністів?", Він відповів досить виразно: "По-перше, мені це близько - мої предки родом з України, а по-друге, дія відбувається в 50-х роках. .. інших ворогів у Америки тоді просто не було ".

Професор Генрі Джонс знову вплутується (нехай і мимоволі) в чергову пригоду, або, як більш точно висловилися в українському дубляжі - "Встряє у халепу". Поки він ще не знає, що йому вдасться пережити незабаром ядерний вибух, бойові мистецтва перуанських дикунів, я вже не кажу про постійні переслідуваннях радикально налаштованих комуністів, на чолі з Іриною Спалко - колишньої комсомолкою, мало не правою рукою товариша Сталіна, і, нарешті , просто красунею.

Але крім загадкової і повної таємниць історій, на яку Джонсі виводить його колишній товариш, професор Окслі, 65-річному ентузіасту доведеться зустрінеться ще й з "примарами минулого" у вигляді колишніх жінок, і навіть зі своїм нащадком, у вигляді класичного рок-н- рольного шибеника.

Перераховувати сюжетні повороти і крутити калейдоскоп конфліктів, в який нас вводить Спілберг, не має сенсу. Як вже відзначили критики, що спостерігають за прем'єрою "Інді" в Каннах, картина дійсно вражає свіжістю ліній і кількістю поворотів розповіді.

Але мова йде про виконання і первозданному стилі, наївність якого так радувала нас в старих картинах. Трешева ситуацій і навіть будь атрибутики на екрані змушує тільки поапплодіровать старому Спілбергу. Бо немає більше майстра, який з такою упевненістю буде т показувати Кейт Бланшетт з маленьким, але значним гербом СРСР по центру куртки і дикунів, вилазящіх з тисячолітніх кам'яних тунелів. І це в наш-то час високих технологій!

І, звичайно ж, несправедливо буде забути про одне з головних достоїнств епопеї про Індіану Джонса - це виняткова самоіронія, як на рівні героїв, так і на сюжетному терені. 65-річний старий Форд справляється з іронічним самоствердженням настільки ж добре, як і 19 років тому. А молодий Шиа Ла Беуф, заслужено улюблений Спілбергом (Стівен Спілберг крім своїх фільмів ще й продюсував інші стрічки за участю актора) і зображає такого собі Марлона Брандо з 50-х, оптимально свіжий для "Королівства Кришталевого Черепа".

Не може не викликати поваги і фестивальний завсідник Кейт Бланшетт, якій з повною серйозністю довелося грати фразочки типу "Я хочу знати" або "Вони як колективний мозок" (щоб зрозуміти про що мова, потрібно подивитися фільм).

Після довгих і болісних очікувань стрічки, тепер можна отримати відповідь на ще одне слизьке питання для українського глядача. Костьольна національного дубляжу, де настільки значний світовий герой заговорив не так на звичному російською. Виявилося, цей дубляж абсолютно не дратує, як того боялися противники "українізації" в розважальній сфері. Фільм виявився в дуже вигідній ситуації, коли контраст двох мов - російської та української став цілком обумовлений сюжетом. Російські коммунністи і КГБ-шники, Ірина Спалко з Східної України, угрязшей в акцентах - все це дає відчуття комічного резонансного звучання. Тепер уже російську звучить на тлі українського різкувато, і, я сподіваюся, така вимова було зроблено навмисно, щоб тільки підсилити паронаідальное протистояння двох заклятих ворогів "Холодної війни" - США і СРСР.

Одним словом, дубляж тільки підкреслив решту, по-дитячому смішну атрибутику радянських солдатів.

Тим не менш, не слід думати, що Спілберг став знущатися тільки над Тоталітарним колективізмом. Так само, вибачте, стьобно, виглядають і антикомуністичні переслідування, і навіть іспробобованіе атомної бомби. Треба сказати, що вся ця епопея з незрозумілим кількістю сценаріїв, остаточний з яких довгий час не могла вибрати знімальна група, пішла проекту тільки на користь. Він досяг остаточного консенсусу, не став порожнім і зайво пафосно виконаним, як відбулося з багатьма іншими епохальними продовженнями (називати оні буде зайвим). А, головне, Спілберг все ж виправдав можливі очікування справжніх шанувальників прогресивного професора Джонса. І вихід фільму стався як ніколи вчасно. Як сказав сам Інді: "Якщо хочеш стати археологом, раджу іноді виходити з бібліотеки!"

А ми можемо з упевненістю відповісти йому: "З поверненням, Індіана!" ...

Владислав Недогибченко

З поверненням, Індіана! (Рецензія)