УкраїнськаУКР
EnglishENG
PolskiPOL
русскийРУС

Таємниця поцілунку Іуди

Таємниця поцілунку Іуди

Напередодні Великодня була опублікована древній рукопис, обіляють людини, який зрадив Христа.

Манускрипт з 62 ветхих листків, що датується 300 роком і написаний на коптською мовою, був виявлений майже 30 років тому під час розкопок у Єгипті. Рукопис містить три документи: два вже відомих - "Послання апостола Петра апостолу Пилипу" і "Перший Апокшіпсіс Якова" (правда, стверджується, що в них є деякі відмінності від відомих копій цих текстів) - і досі нікому не знайоме "Євангеліє від пуди" .

Рукопис кочувала по сейфах торговців антикваріатом. Деякі листи для оцінки потрапили в руки вченим ще в 1983 році, але відносно повний текст Євангелія - ??60 аркушів з передбачуваних 90 - вченим вдалося роздобути лише на початку століття нинішнього. Як уже писала "КП", документ був переданий до університету Женеви в Швейцарії, де працюють кращі фахівці з давньої коптської культурі. Близько п'яти років пішло на переклад та реставрацію манускрипту - адже документ знаходився в жахливому стані, 60 сторінок розпалося більш ніж на 1000 фрагментів. Опубліковані тексти викликали запеклі суперечки. Ми попросили прокоментувати найбільш важливі фрагменти рукопису автора кількох книг з історії раннього християнства, доктора історичних наук диякона Василія (Сальникова).

Ісус сам попросив?

Сенсаційність документа в тому, що він як би "обіляє" зрадницький вчинок Іуди Іскаріота. Мовляв, Христос сам попросив Іуду про це, виділивши його і піднісши серед інших учнів:

Ісус побачив, що вони [його не розуміють, він сказав] їм: "Чому сум'яття привело вас в гнів? Ваш бог, який всередині вас, і [...] викликав гнів [в] душах ваших. [Нехай] будь-який з вас, хто [досить сильний] серед людей, явить справжню людяність і встане перед лицем моїм ".

Всі сказали: "Ми сильні".

Але ні в кого з них не вистачило духу встати перед [ним], окрім Юди Іскаріота. Він зумів встати перед ним, але не міг дивитися йому в очі і відвернувся ...

... Знаючи, що помисли Іуди піднесені, Ісус сказав йому: "Відійди від інших, і я тобі повідаю таємниці царства. Ти можеш їх осягнути, але будеш багато сумувати. [36] Бо інший тебе замінить, щоб могли дванадцять [учнів] знову примиритися зі своїм богом "...

... "Але ти перевершиш їх усіх. Тому як в жертву принесеш людини, в якого я одягнений "...

Понтій Пілат - теж святий?

- Уже багато чого пояснює той факт, що знайдений в Єгипті документ написаний на коптською мовою, - пояснив мені диякон Василь (Сальников). - Копти - жителі Єгипту, що говорять зараз арабською мовою, але вважають своїми предками древніх єгиптян, що жили тут до завоювання країни арабами. Слово "копт", до речі, - спотворене слово "єгиптянин".

Коптська церква - одна з найдавніших у християнському світі, зараз у її лавах близько 8 мільйонів віруючих, в основному на Близькому Сході. Після Вселенського собору 451 року копти-християни відкололися від православ'я через духовних протиріч. Наприклад, копти шанують святим і Понтія Пілата. Тому цілком можливо, що в III столітті існувала якась група віруючих, які шанували за святого та Юду Іскаріота. Звичайно, цей документ має важливе істопіческое значення, але називати його Євангелієм і приписувати авторство самому Іуді не можна. Правильніше назвати цей документ "апокрифом від Іуди".

Таких Євангелій більше 80

- У перші десятиліття після розп'яття і воскресіння Христа Євангеліє - блага звістка, що розповідає про це, - поширювалося усно. Розповідали цю історію апостоли - безпосередні учасники тих подій.

Однак звістка про розп'яття і наступному воскресіння швидко обросла легендами і міфами. Тому в II - IV століттях з'явилися численні "Єгипетське Євангеліє", "Євангеліє Євреїв", "Євангеліє від Петра", "Євангеліє від Фоми", "Євангеліє дитинства Ісуса" ...

Схема їх появи проста. Припустимо, грамотний християнин від подорожнього почув усну версію Євангелія, яке того нібито розповів сам Петро чи Марія Магдалина. Може, і справді розповів, але навряд чи переказ був точний. З благих

спонукань наш учений записує цю розповідь, називаючи його Євангелієм.

Ці численні пізні Євангелія називають апокрифами. Деякі з них Церква визнає. Наприклад, православне свято Успіння Богородиці відзначається тільки завдяки одному з таких апокрифів, де описана сцена смерті Богоматері. Але документами вони все одно не вважаються, так як немає доказів їх автентичності. А інші визнані єретичними.

- І все-таки навіщо комусь знадобилося "відбілювати" Юду?

- У III столітті в Єгипті широко було поширене рух гностиків (від грецького - "знання"). По суті це змішання основ християнства з місцевими язичницькими віруваннями. Мовляв, місце в Царстві Божім можна отримати не завдяки вірі, а тільки володіючи таким собі таємним знанням. Яке Ісус, нібито, і повідомив хитромудрому Іуді.

Гностики забрали свої таємниці

Юда сказав йому [Ісусу]: "Я знаю, хто ти і звідки прийшов. Ти з безсмертної обителі Барбело. А я недостойний вимовити ім'я того, хто вислав тебе ".

Обитель Барбело - відомий космогонічний термін, що зустрічається в багатьох східних містерій. А Христос, у поданні гностиків, - носій якогось знання, що спустився на Землю, щоб поширювати його серед найдостойніших.

Взагалі гностики дуже багато взяли з християнського вчення. Вони використовували імена Христа і апостолів. Так само, як християни, влаштовували таємні збори. Але якщо перші ховалися, боячись репресій влади, то другі - тому що поширювали таємне знання, яке і не могло бути загальновідомим.

Життя показала неспроможність такого вчення. Тому що приблизно до V століття гностики як організація благополучно зникли. Не залишивши жодних слідів. Крім документів на зразок виявленого зараз.

Зрадник був фарбувальником

- Іуда Симонов, званого Іскаріот, був одним з дванадцяти ближніх учнів Ісуса Христа, яким той "... дав владу над нечистими духами, щоб їх виганяли їх і лікувати всяку недугу та неміч", - говорить диякон Василь. Юда виконував у групі обов'язки скарбника і завжди носив з собою ящик - ковчег, куди складали пожертви. Частина грошей йшла на дах і стіл апостолам, решта Юда мав роздавати нужденним. Але, схоже, був нечистий на руку. Так, другий апостол, Іоанн, написав у своєму Євангелії: "Він дбав про жебраків, але був злодій".

На жаль, немає відомостей ні про вік Іуди, ні про зовнішність, ні про інші факти його біографії.

Твердження, що прізвисько Іскаріот означає "виходець з міста Кариота", - міф. Не було в Палестині часів Христа такого населеного пункту. Більшість дослідників вважають, що це слово семітського походження має перекладатися як "фарбувальник".

Можливо, або сам Юда, або його предки займалися забарвленням тканин.

- Навіщо йому знадобилося зраджувати Христа?

- В Іудеї, захопленої римлянами, були широко поширені вірування в те, що прийде якийсь вождь, очолить народне повстання і скине ненависне ярмо. Можливо, Іуда прийняв Христа за такого месію. Не дарма ж юрби народу вітали його як "царя юдейського". А зрозумівши, що Ісус не збирається розв'язувати війну проти гнобителів, зрадив його. Відомо, що юдейські первосвященики вже давно шукали провокатора в оточенні Ісуса.

- Тридцять срібняків - велика сума?

- Чи не маленька - приблизно піврічна зарплата римського воїна-легіонера під час війни. Адже, коли зрадник розкаявся і повернув гроші, на них купили ділянку землі для поховання мандрівників і бідняків. Ділянка поблизу Єрусалима коштував недешево.

- Чи не занадто театрально опис сцени арешту Христа? Юда із загоном стражників відправився в Гетсиманський сад і, поцілувавши Христа, тим самим вказав, кого потрібно заарештовувати.

- В Єрусалимі тоді жили близько 50 тисяч осіб. Але перед Великоднем в місто приходили євреї з усією Палестини - до 200 - 250 тисяч. Всі готелі були зайняті. І Ісус з апостолами, з іншими учнями, яких було не менше 70, ночували в передмісті Єрусалима, в Гефсиманському саду.

Уявіть ... Ніч, сад, близько сотні чоловіків в однакових шатах. Стражники самі не змогли б пізнати Христа. Так що все дуже логічно.

- Якщо вважати, що авторство тексту "Євангелія від Іуди" таки належить йому самому, то чи було у нього час написати цей текст?

- Швидше за все, "Євангеліє від Іуди" - пізня вигадка гностиків. Відомо, що Юда повісився ще до того, як Христа повели на страту: від сцени зради до його смерті минуло лише кілька годин ...

ДО РЕЧІ

Апостол Петро теж зрадив Христа. Але той його пробачив.

- Після арешту Ісуса апостол Петро тричі публічно відрікся від свого вчителя. Христос був цим дуже незадоволений. Після воскресіння він сказав: "Покличте мені апостолів і Петра". Схоже, що він у той момент відділяв його від решти групи учнів. Що було далі, не дуже зрозуміло, але в підсумку Петро отримав прощення - разом з апостолом Павлом увійшов в Єрусалимський храм і вилікував хворого ім'ям Христа.

Черговий наїзд на християнство

Згідно з офіційними заявами швейцарського Фонду стародавнього мистецтва, рукопис "Євангелія від Іуди" так довго не була доступна широкому загалу, тому що деякі торговці старожитностями заламали занадто високу ціну за манускрипт і не було бажаючих купити його. Однак, за іншою версією, рарірет потрапив до рук одного колекціонера ще двадцять років тому. Для його оцінки антиквар запрошував фахівців з коптському мови, богословів і теологів. Їх вердикт був такий: манускрипт справжній, але публікувати його не рекомендується. Тому як він може змінити свідомість людей.

Адже, наприклад, прочитавши книгу Дена Брауна "Код да Вінчі", багато ж порахували, що письменник відкрив для людства Істину, яку християнська церква приховувала.

З "Євангелієм від Іуди" може вийти щось подібне. Чому цей історичний документ був опублікований саме зараз, ніхто відповісти не зможе.

Але в церковних колах вважають, що простежується якась система. Спочатку Ден Браун доводить, що Ісус Христос був самий звичайний чоловік. А коли галас навколо цього твору спала, суспільству пред'явлено "Євангеліє від Іуди", в якому стверджується, що Іскаріот не зрадник, а самий тямущий і улюблений учень Христа.

Андрій МОІСЕЄНКО, "Комсомльськая Правда"

www.kp.kiev.ua