УкраїнськаУКР
EnglishENG
PolskiPOL
русскийРУС

Неділя про сліпого: що можна і що не можна робити 6 червня

3 хвилини
2,0 т.
Неділя про сліпого

У шосту неділю після Великодня, 6 червня, православні відзначають Неділю про сліпого. Цього дня на літургії в храмах читають уривок з Євангелія від Іоанна, про одне з чудес Ісуса Христазцілення сліпонародженого.

Ця біблійна оповідь показує вірянам, що страшнішою за фізичну сліпоту може бути сліпота духовна. Детальніше про цей день розповідає OBOZREVATEL.

Неділя про сліпого: одне з чудес Спасителя

Про це велике чудо оповідає тільки євангеліст Іоанн. В один із святкових днів Ісус, відвідуючи з учнями храм у Єрусалимі, де Він проповідував, помітив у натовпі сліпу людину. В іудеїв вважалося, що важкими хворобами Бог карає за гріхи, а новонароджені отримують їх як розплату за поведінку батьків.

Але Спаситель пояснив, що цьому сліпому хворобу було послано, щоб "відкрилися на ньому діла Божі". Так Ісус дав зрозуміти, що не кожне страждання – покарання за гріхи. Деяким воно дається як випробування сили віри в Господа і для зміцнення, іншим – для просвітлення і прийняття істинної віри.

Після цього Ісус покликав хворого, плюнув на землю, змастив цією глиною очі сліпого та наказав йому вмитися в купелі Силоам. Зробивши це, сліпий прозрів і вирушив розповідати всім зустрічним про диво, яке створив Спаситель.

Звістка про подію дійшла й до фарисеїв. Оскільки диво було створено в суботу, коли, відповідно до тлумачення закону про суботній спокій, не треба було навіть лікувати хворих, серед них відбулися чвари. Вони допитали хворого та його батьків, намагаючись у їхній розповіді знайти можливість засудити Спасителя, але зцілений твердо відповідав, що вважає Ісуса пророком. Не в силах продовжувати дискусію і, докоривши прозрілому тим, що він "у гріхах весь народився", прогнали його.

"Христос, що зціляє сліпого", Ель Греко, 1570 рік

Дізнавшись про це, Господь, який бажав просвітити і духовні його очі, знайшов його і, відкрившись йому як його Зцілитель, привів його до віри в Сина Божого.

"На суд Я прийшов у цей світ цей, щоб незрячі бачили, а зрячі стали сліпі", – сказав Спаситель. "Незрячі" означали жебраків духом, хто смиренно увірував у Христа; "зрячі" – тих, хто вважав себе зрячим і мудрим і не відчував потреби в істинній вірі, якими й були фарисеї, що не сприйняли Христа.

Що можна і що не можна робити 6 червня

У Неділю про сліпого необхідно відвідати службу в церкві. У середу шостої седмиці здійснюється віддання Пасхи, після чого дня вітання "Христос Воскрес! – Воістину Воскрес!" стає необов'язковим, однак багато хто продовжує його використовувати до самої Трійці. А відомий святий Серафим Саровський вітав так своїх гостей цілий рік.

У цей день, як і в будь-який інший день, не варто допускати негатив у думках, емоціях і діях. У церковні свята особливо важливо стежити за цим.

Як повідомляв OBOZREVATEL, 6 червня також відзначається пам'ять блаженної Ксенії Петербурзької. Жінки на ім'я Ксенія і Оксана цього дня святкують свій день ангела.